Stob Piramitleri

Vikipedi, özgür ansiklopedi
Stob[ölü/kırık bağlantı] Pramitleri

Stob piramitleri (Bulgarca: Стобски пирамиди ) - Bulgaristan topraklarında yer alan jeolojik bir anıttır. Jeolojik bir bölge olarak kabul edilmektedir. Sarp kayalıkların bu bölgesi Bulgaristan'ın güneybatısındaki dağlık Rila bölgesine aittir. Stob piramitlerinin alanı 0.7 km²'dir. Piramitler, Stost köyü yakınlarındaki Kystendil eyaletinde yer almaktadır. Sütunlu kayalar 12 metre yüksekliğindedir ve bazen çevresi 40 metreye ulaşır. Sütunlar farklı şekillerde görülebilmektedir. Bazılarının üzerinde düz taşlar mevcuttur.

Genel bilgi[değiştir | kaynağı değiştir]

Stob piramitleri, Balkan Yarımadası'nda, Rila Sırasının batı yamaçlarında yer almaktadır. Yükseklik 600-750 metre arasında değişir. Rilska nehri vadisi yakınlardadır.[1][2] Stob köyünün 1 km doğusundadır. Ülkenin başkenti Sofya'ya 18 km uzaklıktadır.[3] Jeolojik olarak, Stob piramitleri Blagoevgrad grabeninin bir parçasıdır. Alan Pliyosen ve Pleistosen dönemlerinin kayalarından oluşmaktadır. Esas olarak alüvyal kökenlidir. Kayalar Kambriyen öncesi metamorfik kayaçlara dayanmaktadır.[2] İki jeolojik oluşum alanı vardır: silttaşı, kil ve kum taşı Alman oluşumları, çakıltaşı ve kumtaşı Barakov oluşumları. Stob piramitlerinin oluşumunun ana nedeni erozyon sürecidir. Su damlacıkları yavaş yavaş kayayı etkiler ve çeşitli şekillerde aşındırır. Aynı zamanda, kil ve kumtaşı erozyon sürecini önlemeye çalışır. Sütunların çoğu güney yönündedir. Ayrıca sütunlar farklı gruplar oluştururlar. Ancak dağın kuzey yamaçlarında da sütunlar mevcuttur. Sütun gruplarına farklı adalar verilir: Kardeşler, Kuleler, Çekiçler, Evli Çiftler, Tepeler, Mantarlar vb. Stob piramitleri, ülkenin en popüler turistik yerlerinden biridir. Direklere otobüsle ulaşmak çok kolay ve zahmetsizdir. Stob Piramitleri 1964'te koruma alanı ilan edilmiştir. Korunan alan 7.4 hektardır.[4]

Kaynakça[değiştir | kaynağı değiştir]

  1. ^ Geographic Dictionary of Bulgaria 1980
  2. ^ a b "Stob Earth Pyramids". Geologic Phenomena of Bulgaria. 9 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2018. 
  3. ^ "Стоп в Стоб" [A stop in Stob]. Капитал Light (Bulgarca). Икономедиа АД. 27 Şubat 2008. 1 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2018. 
  4. ^ "Register of the Protected Territories and Zones in Bulgaria". Official Site of the Executive Environment Agency of Bulgaria. 27 Mart 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Haziran 2018.